Nasleđe – kolekcija predmeta Nadežde Petrović, izložba povodom Dana državnosti!

U prostorijama Narodnog muzeja Aranđelovac, povodom obeležavanja Dana državnosti, svečano je otvorena izložba pod nazivom „Nasleđe – kolekcija predmeta Nadežde Petrović“. Otvaranju izložbe prisustvovala je Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a u ime lokalne samouprave priustnima se obratila Nevena Irić, zamenica predsednika Opštine Aranđelovac.

Printscreen

„Poštovana ministarka, doktorko Jelena Begović, uvaženi direktore Narodnog muzeja Darko Pavlović, dragi prijatelji, veoma mi je drago što, u okviru obeležavanja Dana državnosti, Narodni muzej Aranđelovac u saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda, organizuje izložbu „Nasleđe – kolekcija predmeta Nadežde Petrović“.Posebno nam je drago što je danas sa nama ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović i zahvaljujemo se u ime lokalne samouprave Vladi Republike Srbije na izuzetnoj saradnji i velikoj pomoći tokom proteklih godina.Takođe, hvala Narodnom muzeju Aranđelovac, koji je u svom opusu nadležnosti zaista obuhvatio čitav spektar izuzetno važnih aktivnosti i lokaliteta od nemerljivog značaja, ne samo za Aranđelovac već i čitavu Republiku Srbiju. Posao koji obavljate u kulturno – istorijskom prezentovanju našeg podneblja je veoma važan za turistički i celokupan razvoj naše opštine.Izložba u kojoj ćemo imati prilike da uživamo daće nam uvid i još više približiti život i stvaralaštvo jedne od najvećih istorijskih ličnosti naše turbulentne prošlosti tokom kraja 19. i početka 20. veka.

Printscreen

Nadežda Petrović, žena koja je u svom životnom opusu ostavila neizbrisiv trag u umetnosti, a posebno slikarstvu i fotografiji, ne libeći se da i u najkrvavija vremena pokaže one etičke norme i moralna načela koja je čine i danas toliko velikom i aktuelnom. Žena, heroj, koja je jedna od osnivača Kola srpskih sestara i volonter, bolničarka srpske kraljevske vojske tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, a upravo tokom te humane dužnosti, u Valjevu, 3. aprila 1915. godina je preminula usled epidemije i posledica pegavog tifusa. Biografija i ličnost dostojna divljenja, umetnica visokog estetskog nivoa.Hvala još jednom uvaženoj ministarki, domaćinima iz Narodnog muzeja i svim gostima današnje izložbe. Uživajte,“ istakla je Nevena Irić.

Izvor: Opština Aranđelovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *