„IZVOZ U KINU UVEĆAN 185 PUTA U ZADNJIH 10 GODINA“ Vučić: Izuzetni odnosi naših zemalja

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas da su politički odnosi Srbije i Kine izuzetni, navodeći da je Srbija u poslednjih 10 godina uvećala svoj izvoz u tu zemlju 185 puta, a da su dve kineske kompanije u Srbiji najveći izvoznici.

Foto: printscreen

Vučić je to rekao, odgovarajući na pitanja novinara u Pekingu, gde prisustvuje samitu inicijative „Pojas i put“ i gde će sutra potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, da je najvažnija politička suština šta je najvažnije što ste uradili za svoje građane.

– Čini mi se da neretko, nekada namerno, nekada nenamerno, prenebregnemo velike stvari koje smo uradili i one kod nas traju jedan sat i jedan dan, a gluposti nam traju po nekoliko godina – rekao je Vučić.

Kako je rekao, mnogi ljudi ne žele da vide Srbiju da na ovakav način unapređuje odnose sa Kinom sa kojom trgovinska razmena prelazi šest milijardi dolara, dok je izvoz u tu zemlju uvećan 185 puta i prelazi 1,2 milijarde dolara.

– Ovo je suviše važna stvar o kojoj ćemo pričati u narednih sedam, osam, devet meseci, a kada stupi na snagu, moći ćemo da merimo rezultate – rekao je Vučić.

Govoreći o političkim odnosima sa Kinom oni su izuzetni, zahvaljujući predsedniku Si Đinpingu koji je održao svoje obećanje, rekao je Vučić.

– Nama Železara u Smederevu postoji samo zahvaljujući tome što smo mi dogovorili sa predsednikom Sijem, odnosno ono što je on učinio zbog toga što smo ga mi molili da to napravi. Niko nije hteo da je uzme, krvarili smo 11-12 miliona evra na mesečnom nivou. To Srbija nije mogla da izdrži, od tada nemamo nikakvih problema i danas je to najveći izvoznik uz Zi Đin – rekao je Vučić.

Podsetio je i na politčku podršku Kine teritorijalnom integritetu Srbije.

– Ona je u Kini podrazumevajuća, kao što je podrazumevajuća i naša podrška politici jedne Kine. Kod nas se to ne dovodi u pitanje bez obzira na različite stavove zapadnog sveta – rekao je Vučić.

Istakao je da se dalje unapređuju odnosi sa Kinom, te da je Kina zadovoljna jer zna da je Srbija nezavisna zemlja i što se bez obzira na brojne pritiske sa kojima se suočavala nije odricala prijateljstva sa Kinom.

Preuzeto sa: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *