SAOPŠTENJE:Opština Aranđelovac nastaviće da sarađuje sa svima i gradi dobre međusobne odnose.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Povodom objave našeg sugrađanima vezane za neodlazak delegacije opštine Aranđelovac u posetu gradu Tonoa Le Ban, Francuska Republika, obraćamo se kako bismo otklonili neke nedoumice.

Foto: Wikipedia

Opština Aranđelovac decenijama, a posebno tokom godina kada je predsednik opštine Bojan Radović, gaji, čuva i baštini izvrsne međusobne odnose sa brojnim opštinama i gradovima, ne samo u Republici Srbiji, već i inostranstvu.

Naši bratski i prijateljski gradovi su iz Republike Srpske, Republike Slovačke, Republike Slovenije, Republike Rumunije i mnogih drugih država, poput Palestine, a od nedavno i Francuske Republike.

Trudili smo se da uvek budemo više nego dobri domaćini, da lepo ugostimo sve drage prijatelje koji su posećivali našu opštinu i verujemo da smo u tome uspeli. Često smo trpeli kritike kako trošimo ogromna sredstva za račune u restoranima i slične izmišljotine, dok oni koji su se bavili tim napadima nisu razmišljali o tome da većina tih sredstava upravo bude utrošena kako bi posetioci i naši inostrani prijatelji bili ugošćeni onako kako dolikuje.

Sa druge strane, svaku posetu bilo koje delegacije smo uzvratili našom posetom i verujemo, takođe, da smo bili dobri gosti, pristojni i prijateljski nastrojeni. I tada je bilo onih koji su u tome videli problem, pa je na primer, predsednik opštine Bojan Radović bio izložen ruglu dela opozicionih političara, jer je posetio bratsku opštinu Ptuj, slikao se sa predsednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorom, na njihovoj tradicionalnoj, delom i dečijoj manifestaciji pod nazivom „Kurentovanje“, ogrnut šalom koji simbolizuje tu, ponavljamo, tradicionalnu manifestaciju.

Da bismo objasnili građanima o čemu se radi dajemo na uvid deo članka o pomenutoj manifestaciji:

Kurentovanje je najpopularniji i etnološki najznačajniji karnevalski događaj u Sloveniji koji je prvi put organizovao Drago Hasl 1960. Ova 11-dnevna proslava proleća i plodnosti se odvija tokom pokladne nedelje u Ptuj, najstarijem poznatom gradu u regionu, i svake godine privlači ukupno oko 100 000 učesnika. Lonely planet ga je 2016. proglasio za 7. najveći karneval na svetu.* Izvor: Wikipedia

Dakle, i za ovu manifestaciju su pojedinci našli manu, pa su tako predstavili u aranđelovačkoj javnosti da je predsednik opštine bio na nekoj gej paradi.

Još jedna u nizu insinuacija vezana je za posetu Francuskoj Republiki, tačnije gradu Tonoa Le Ban, gde je predstavljeno da eto, bahata aranđelovačka delegacija, se nije pojavila i nije ni javila da neće doći iako je prethodno najavila svoj dolazak.

Istina je da naša delegacija, iz zaista opravdanih razloga, koji su privatne i zdravstvene prirode, nije otišla na pomenutu manifestaciju, ali istina je i da je uredno, kao i uvek poslat mail, sa prevodom na francuski jezik, gde se izvinjavamo našim domaćinima i najavljujemo dolazak u najskorije vreme.

Tokom godina naših odnosa sa raznim gradovima i opštinama, dešavalo se, naravno, ponekad da naša delegacija ne bude u mogućnosti da prisustvuje nekom događaju. Dešavalo se, takođe, da i strane delegacije, uprkos najavi, budu sprečene da dođu u goste kod nas. Život je živa materija, dešavaju se razne okolnosti i nikad nam nije palo na pamet da se zbog toga ljutimo, dižemo tenziju na viši, međudržavni nivo, nazivamo to skandalom ili bilo šta slično. Jednostavno, sledećom prilikom se vidimo i naši odnosi nastavljaju da idu svojim tokom, prijateljski kao i uvek.

Opština Aranđelovac bila je i ostala institucija otvorena za blisku saradnju sa svim gradovima i opštinama, a tako će i ostati. Naša vrata su svima otvorena i verujemo da će prijateljski odnosi i sa gradom Tonoa Le Ban biti nastavljeni u budućnosti, jer nema razloga da bude drugačije.

Srdačan pozdrav,
Opština Aranđelovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *