U Aranđelovcu uručeni ključevi od 18 novoizgrađenih stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

U Aranđelovcu su danas uručeni ključevi od 18 novoizgrađenih stanova namenjenih za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9.

Ukupna bruto površina zgrade je 1.681,51 m2, a vrednost radova iznosila je 819.668,40 evra. Upotrebna dozvola izdata je 16. juna 2023. godine.

Događaju su prisustvovali Ana Đunović, načelnik odeljenja za prihvat, zbrinjavanje i realizaciju projekata iz budžeta Republike Srbije, Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac, Elvira Angulo Rodrigez, predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

„Stanovi su veličine od 42 do 82 kvadratnih metara, znatno iznad dozvoljenog zakonskog minimuma, komforni, osvetljeni, sa svim elementima modernog stanovanja. U neposrednoj blizini su škola, vrtić i dečije igralište, a posebno se radujemo što imamo jednu porodicu sa četvoro dece i dve porodice sa troje dece, koji će živeti u novom stambenom objektu.

Kriterijumi su formirani na osnovu broja članova domaćinstva i liste koju je formirala Komisija za izbor korisnika pomoći za rešavanje stambenih jedinica u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine.

Postupak je okončan, a ušli smo u čitav proces 2018. godine. Opština Aranđelovac je uložila preko 3,5 miliona dinara za parterno uređenje parcele i infrastrukturu.
Želim da čestitam svim korisnicima koji će ubuduće živeti u ovom stambenom objektu, srećni smo da ćemo učiniti život lakšim našim dragim sugrađanima i njihovim porodicama, a da će ovaj deo grada dobiti još veći broj dece, što je posebno lepa vest“, rekao je Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac.

„Regionalni stambeni program, je uspostavljen radi rešavanja stambenih potreba najugroženijih izbeglica i raseljenih lica sa prostora bivše Jugoslavije, ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 lica. U okviru Regionalnog stambenog programa, korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 7.119 stambenih rešenja, a kada govorimo o Aranđelovcu ukupno je dodeljeno 261 stambena rešenja, od toga 57 putem regionalnog stambenog programa,“ rekla je Ana Đunović, načelnica odeljenja za prihvat, zbrinjavanje i relizaciju projekata iz budžeta Republike Srbije, ispred Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *