Skulptura je u Aranđelovcu

Poštovani sugrađani,

Oglašavamo se povodom neproverenih informacija koje su se ovih dana pojavile u delu javnosti o izmeštanju skulputre na gradskom trgu u Aranđelovcu i navodne selidbe u Ljubljanu, Republika Slovenija, kako bi izneli činjenično stanje.

Skulptura pod nazivom „Rađanje“, autora Franca Rotara, nastala 1973. godine na simpozijumu „Beli Venčac“, u okviru Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“, koja se donedavno nalazila na gradskom trgu „Venac slobode“, izmeštena je zbog bezbednosti dece i ostalih prolaznika. Konstrukcija postavke umetničkog dela postala je nedovoljno čvrsta i pretila je realna opasnost od povreda najmlađih sugrađana, koji su se često peli na skulpturu.

Zbog razloga bezbednosti skulptura je premeštena u parkovski atelje, natkrivena i obezbeđena metalnim okvirima, gde se nalaze i ostala umetnička dela koja čekaju svoje postavljanje, restauraciju i čišćenje.

Podsećamo, na osnovu projekta Ministarstva kulture i informisanja, odobrena su sredstva za restauraciju ove i drugih skulptura, što predstavlja drugu fazu projekta, a prvi je već okončan uređenjem velikog broja umetničkih dela u parku Bukovičke banje.

Čekalo se dobijanje lokacija za postavljanje novih skulptura zbirke na otvorenom u parku Bukovičke banje, gde će se, pored ostalih dela, naći i skulptura „Rađanje“.

Na njeno mesto na gradskom trgu „Venac slobode“ će uskoro biti postavljena skulptura rumunskog vajara Ćiprijana Hopirteana, pod nazivom „Igra vode“, koja će, uvereni smo, postati novi simbol grada.

Nikakvo izmeštanje skulpture ili selidba u bilo koji grad ili državu nikada nisu bili u planu, a ako ima ikakve sličnosti sa pomenutom skulpturom iz Ljubljane, Republika Slovenija, to je samo proizvoljnost autora, a ne isto umetničko delo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *