Ministarka kulture u poseti Aranđelovcu

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković održala je danas sa saradnicima radni sastanak sa predsednikom opštine Aranđelovac Bojanom Radovićem i stručnjacima iz nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu na kojem su razgovarali o daljim koracima sanacije i rekonstrukcije Starog zdanja.

Na sastanku je dogovoreno preduzimanje mera hitne sanacije kako bi se otklonile posledice, odnosno sprečilo dalje propadanje nakon požara koji se dogodio 22. marta, ali i ostale aktivnosti, koje se tiču sanacije i rekonstrukcije starog zdanja i utvrđivanja Starog zdanja za poseban spomenik kulture u okviru kulturno-istorijske celine Parka Bukovičke banje.

„Prvenstveno smo dogovorili precizne korake i rokove kada će koje mere biti preduzete. Prva mera je sprovođenje hitnih intervencija, odnosno zaštita krovnog dela stradalog u požaru. Potom, paralelno sa sprovođenjem ovih mera i čišćenjem samog objekta od šuta, zatvaranjem objekta od nedozvoljenog ulaska, biće sprovedeno i snimanje, statički pregled samog objekta i izrada projekta sanacije cele krovne konstrukcije. To je jedan od prvih koraka koji mora biti sproveden, a već druga faza koja kreće paralelno sa ovim jeste i izrada projekta fasadne stolarije i zaštite fasada“ istakla je pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić.

Na sastanku je istaknuta neophodnost pokretanja inicijative da se Staro zdanje, koje je sada prepoznato samo u okviru kulturno-istorijske celine, proglasi za poseban spomenik kulture od velikog ili izuzetnog značaja, u zavisnosti od elaborata i dokumentacije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca, nadležnog zavoda, kao i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji se posebno bavio temom Starog zdanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *