Najsavremeniji protivgradni sistem na Bukulji

Na radarskom centru Bukulja juče je operativno pušten u rad najsavremeniji automatizovani sistem za odbranu od grada. Tim povodom Aranđelovac su posetili premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Branislav Nedimović.

Ovaj sistem je značajan po tome što je operativniji i bezbedniji; umesto da se šalju strelci na teren, sada postoje napunjene automatizovane rakete sa daljinskim upravljanjem, čeka se i prati razvoj i kretanje gradonosnih oblaka, što znači da je moguće i brže delovanje. Vrlo je važna stavka da će sada precizno moći da se prati rad sistema preko video nadzora i pošalje tačan uvid o ispaljenim raketama, odnosno biće moguće praćenje tačnog vremena i načina ispaljivanje raketa (do sada nije moglo da se zna precizno kada su strelci ispalili raketu, moglo je da se dokaže kada je izdata naredba ali ne i kada su strelci delovali). Domet raketa je za one srednjeg dometa 5 km, a velikog dometa je 10 km.

Ovo je prvi radarski centar u Srbiji, još davne 1967. godine započelo je organizovano delovanje (za teritorije opština Aranđelovac, Topola, Mladenovac, Smederevska Palanka i Velika Plana).

Okupljenima se obratio predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović i zahvalio predstavnicima Vlade na ogromnoj podršci.

„Uvažena predsednice Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, cenjeni potpredsedniče Vlade i ministre poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislave Nedimoviću, poštovani direktore Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslave Nikoliću,

hvala na poseti našem gradu; velika je čast biti danas sa Vama na Radarskom centru „Bukulja“, povodom početka rada automatizovanog sistema protivgradne zaštite.

Ovo je samo jedan u nizu veoma značajnih projekata koji se sprovode na teritoriji opštine Aranđelovac i zaista, ogromnu zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije na izuzetnom razumevanju za potrebe građanki i građana.

Radarski centar „Bukulja“ pokriva veliku teritoriju koja se prostire južno od Save i Dunava, a omeđena je rekama Kolubarom i Velikom Moravom, dok je na jugu granična oblast Gornji Milanovac.“

Bojan Radović kazao je da Opština Aranđelovac na brojne načine je pomagala radu i organizaciji radarskog centra „Bukulja“.

Na molbu Hidrometeorološkog zavoda Srbije Opština Aranđelovac se aktivno uključila u pružanje pomoći, omogućila i rešila imovinsko – pravne odnose na stanicama Vagan u Mesnoj zajednici Darosava, zatim i u Mesnoj zajednici Vukosavci, a sada i na novoj stanici u Mesnoj zajednici Orašac.

Opština je dugi niz godina finansijski stimulisala rad strelaca, čestitih ljudi koji su u veoma teškim uslovima hrabro dejstvovali i branili našu teritoriju od teških elementarnih nepogoda.

Novi sistem će u velikoj meri poboljšati naše mogućnosti za pravovremeno delovanje u borbi protiv gradonosnih oblaka.

„Lansirne stanice sa ljudskom posadom se zamenjuju automatizovanim daljinskim lansirnim stanicama kojima se upravlja direktno sa radarskog centra „Bukulja“. Za sada će biti 44 automatizovane, a nakon toga će doći do potpune automatizacije. Mi smo, posle radarskog centra Valjeva, prvi radarski centar u Srbiji koji dobija ovaj sistem,“ istakao je predsednik opštine.

Uprkos značajno boljim performansama bitno je napomenuti da sistem ne daje stoprocentnu zaštitu, efikasnost je od 63 do 70 posto. Nema apsolutne zaštite nigde u svetu.

Od 2015. godine na snazi je zakon koji daje mogućnost lokalnim samoupravama da daju sredstva za rad protivgradnih stanica. Lokalne samouprave mogu da pomognu u stimulaciji i plaćanju strelaca i kupovini raketa. Do pre par godina imali smo u proseku 6 raketa po lansirnoj stanici, a sada ima 11 raketa u startu na svakoj lansirnoj stanici, što je veoma značajno povećanje kapaciteta raketa.

Zaposleni su zaduženi za odbranu od grada, prate preko radarske centrale na Bukulji razvoj i kretanje oblaka na teritoriji koju pokriva ovaj radarski centar. Do sada je radilo 140 aktivnih lansirnih stanica sa strelcima, kojima komanduje centrala sa Bukulje. Kada bude potpuno automatizovan sistem biće 104 lansirne stanice, za sada ima ukupno 44 automatizovane, a ostale su i dalje sa strelcima.

Projekat ove 44 lansirne stanice, samo ovaj deo, vredan je 155 miliona dinara sa PDV, a finansiralo ga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na teritoriji opštine Aranđelovac imaćemo 9 automatizovanih lansirnih stanica, čime je automatizacija u Aranđelovcu gotova, posle izvršene racionalizacije (odnosno, taj broj biće dovoljan da pokrije celokupnu teritoriju naše opštine). Prošle godine imali smo po 11 raketa u proseku po stanici u početku, pri čemu se kasnije dopunjuje kontigent raketa, istrošenih nakon ispaljivanja.

U Srbiji ima 13 ovakvih centara sa ukupno 1600 lansirnih stanica.

Radni period je od 15. aprila do 15. oktobra je i tada se vrši 24-časovno osmatranje.

Sistem protivgradne zaštite zvanično je počeo sa funkcionisanjem juče, a operativno počinje sa radom od 15. aprila.

Opština Aranđelovac je pomogla da se obezbede lokacije u MZ Vukosavci, Vagan u MZ Darosava i MZ Orašac, prilikom rešavanja imovinsko – pravnih odnosa čime su se stekli uslovi za realizaciju projekta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *