Aranđelovac u vrhu lestvice humanosti

Dodeljena Dijamantska plaketa Opštini Aranđelovac za zasluge građana u dobrovoljnom davanju krvi

Danas je održana manifestacija povodom uručenja priznanja pod nazivom DIJAMANTSKA PLAKETA, koja se dodeljuje Opštine Aranđelovac za najuspešnije akcije davanja krvi u okviru zimske i letnje kampanje u 2020. godini.
Među okupljenima u maloj sali Opštine Aranđelovac bila je Ivana Rodić, predstavnica Instituta za transfuziju krvi Srbije, koja je naglasila da je Aranđelovac među 5 gradova i opština u Republici Srbiji sa najvećim brojem davalaca krvi prema broju stanovnika.

Svojim prisustvom današnji skup uveličali su i dr Nenad Žilović iz službe za snabdevanje krvlju i krvnim produktima Kragujevac, dr Dušan Vujnović, predsednik Crvenog krsta, Marina Urošević, sekretar Crvenog krsta Aranđelovac i Marija Čukić, stručni saradnik za davalaštvo krvi Crvenog krsta Srbije.

Predsednik opštine Bojan Radović pozdravio je okupljene i zahvalio se na velikom trudu koji obavljaju u cilju boljeg zdravlja građanki i građana. Radović je naglasio da je Opština Aranđelovac tokom prethodnih godina izdvojila značajna sredstva za pomoć u radu Crvenog krsta.

„Protekle godine opredelili smo 260 hiljada dinara za realizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi, od čega je deo sredstava izdvojen za uručenje priznanja povodom obeležavanja 14. juna – Svetskog dana davalaca krvi. U 2020. godini imali smo čak trideset četvoro naših sugrađana, koji su dostigli broj između 35 i 75 dobrovoljnih davanja krvi tokom svog života. U budžetu za 2021. godinu opredelili smo još veća sredstva za pomenute akcije i dodele priznanja najrevnosnijim davaocima, u iznosu od330 hiljada dinara.

Opština Aranđelovac pripada malom broju opština koja poštuje Zakon o Crvenom krstu, koji propisuje da se Javno ovlašćenje u oblasti davalaštva krvi finansira iz budžeta lokalne samouprave.

Za kraj, želimo da iskažemo veliko poštovanje za sve humane ljude, naše sugrađane velikog srca, koji nesebično spašavaju živote, dobrovoljno daju krv i na taj način pomažu ugroženima. U vremenu teških epidemioloških izazova posebno je važno ceniti humane gestove kakvih, na sreću, u Aranđelovcu ima mnogo.
Zbog toga, priznanje Dijamantska plaketa je nagrada za svakog dobrovoljnog davaoca iz Aranđelovca i u ime lokalne samouprave čestitam istinskim herojima našeg grada. Ova nagrada je vaša,“ rekao je Bojan Radović.

Predsednik opštine govorio je i o završetku radova na rekonstrukciji Opšte bolnice u Aranđelovcu i kazao da će uskoro početi da radom jedan deo objekta, dok celokupan zavšretak radova se očekuje do kraja godine. Vrednost investicije sa kupovinom prateće opreme biće veća od 15 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *