MILIJARDE EVRA NA JELISEJSKOM STOLU: Vučića 8. aprila očekuje važan susret u Parizu sa Makronom

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić putuje u Pariz gde će ga 8. aprila ugostiti francuski lider Emanuel Makron. Glavni okvir ove izuzetno važne posete biće dugoročni ugovori u oblastima odbrambene industrije, nuklearne energije, veštačke inteligencije, ekologije, poljoprivrede, koji će biti vredni desetine milijardi evra. Naravno, neizbežna tema biće i kriza na Kosovu i Metohiji, kao i geopolitički odnosi na Starom kontinentu.

Printscreen

Za gosta iz Beograda francuski lider priprema velike počasti. Predviđena je zajednička večera u Jelisejskoj palati, a Vučić će se susresti i sa tamošnjim premijerom Gabrijelom Atalom.

– To govori o njihovom poštovanju prema našoj zemlji, na čemu smo mnogo zahvalni – kazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, u Francusku sa njim putuje i ministar finansija Siniša Mali, sa kojim je pripremio planove za saradnju i investicije na različitim poljima. Osim nabavke aviona „rafal“ i helikoptera „erbas“, pregovaraće se i o saradnji u stočarskoj proizvodnji, kao i desetogodišnjoj koncesiji za upravljanje otpadnim vodama u Srbiji sa francuskom firmom „Veolija“, koja posluje na našem tržištu već 10 godina.

– Sa predsednikom Makronom do sada sam imao 19 razgovora. Ovaj će biti najvažniji. Mislim da su se i Francuzi za to pripremili, i mi se pripremamo – rekao je Vučić juče na sednici Vlade Srbije. – Jedna od tema je i saradnja naših namenskih industrija. I vama u Vojsci da kažem to konačno, pošto ja znam da i tu ima ljudi koji razmišljaju o tome ko su dobavljači, a ko su kupci. Srbija neće nijednu svoju fabriku da proda nekome i da taj neko ima više od 50 odsto učešća u akcijama. Zahvaljujući francuskim radarima mi smo mogli da vidimo ovaj špijunski dron nedavno i da podignemo naše lovce. Pošto smo opredeljeni da kupimo nove aparate, to bi značajno doprinelo daljem uvećanju naših operativnih borbenih sposobnosti.

Vučić je istakao da srpska vojna industrija mora da poraste tri puta u narednom periodu.

– Ove godine proizvešćemo isto ili nešto više granata i raketa, nego jedna Francuska, u kalibru od 122 do 155 milimetara. Samo da znate da imamo svoju snagu, da imamo svoje kapacitete, samo što to moramo da utrostručimo i učetvorostručimo. Znači, od 19. aprila dronovi kamikaze su deo našeg redovnog naoružanja.

Predsednik Srbije najavio je da će važna tema razgovora biti i nuklearna energija, ali da je neophodno pripremiti zakonske okvire za to, ukazujući istovremeno da je Francuska najveća evropska nuklearna energetska sila

– Oko 70 odsto struje dobija iz nuklearne energije i oni su spaseni što se toga tiče. Mi ćemo do 2050. godine, četiri puta više električne energije trošiti nego danas. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo ni pola od toga da obezbedimo. Bićemo zemlja bez električne energije ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. Jedino rešenje je izgradnja velikih i malih nuklearki. Francuska ima i nuklearno gorivo i podići ćemo to na nivo strateških razgovora sa predsednikom Makronom. Pripremite sve za promenu legislative u Srbiji – obratio se Vučić saradnicima na sednici Vlade.

Predsednik je najavio i da će se u Francuskoj razgovarati o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, automobilske i industrije video-igara, a da će se na stolu naći i uvođenje letećeg taksija u Srbiji do početka „Ekspa 2027“ u kooperaciji sa Kinezima:

– Kinezi i Francuzi su jedini sposobni za ono što je naš cilj, a to je da za „Ekspo 2027“ imamo leteći taksi u Beogradu i to će biti jedna od tema – rekao je predsednik i istakao da će Srbija biti prva ili druga zemlja u Evropi koja će da uvede leteći taksi.

Preuzeto sa: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *