Osnovan je fond za razvoj poljoprivrede na teritoriji opštine Aranđelovac u saradnji sa Divac fondacijom, USAID-om i Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj

Opština Aranđelovac, Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja potpisali su danas ugovor o saradnji kojim je zvanično osnovan Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje u opštini Aranđelovac.

Printscreen

Namena Fonda je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima za ulaganje u proizvodnju putem korišćenja beskamatnih finansijskih sredstava. Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede osniva se uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

USAID učestvuje sa 1 milion dinara, a Opština Aranđelovac sa 4 miliona dinara. Fond je formiran po sistemu revolvinga što znači da će sredstva biti dodeljivana putem Javnog konkursa, a preko Agencije za regionalni ekonomski razvoj u vidu beskamatne pozajmice.
Korisnici će imati grejs period od 6 meseci ili godinu dana dok će u prvoj sledećoj godini vratiti polovinu sredstava i u narednoj godini drugu polovinu.

Sredstva mogu koristiti za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala.
Opština Aranđelovac je pored ovih sredstava planirala u narednoj godini 27 miliona dinara za Mere podrške poljoprivredi.

Pored Aranđelovca, u toku 2023. godne slični fondovi su pokrenuti i u Novom Pazaru, Velikoj Plani, Vlasotincu, Novoj Crnji, Sjenici, Tutinu i Lebanu, a od 2020. pokrenuto je ukupno 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a.

Nakon potpisivanja ugovora, biće raspisan konkurs kojim je planirana podrška fizičkim licima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda, a zatim i sprovedena info sesija za sve zainteresovane koji žele da se prijave za beskamatna sredstva iz Fonda.

Potpisivanje ugovora je održano danas, 28. novembra 2023. godine sa početkom od 10:30 časova u prostorijama Opštine Aranđelovac.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac, Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Miroslava Panić, menadžer za pristup finansijama, Projekat „Velika mala privreda“ (USAID, ACDI/VOCA) i Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Izvor: Opština Aranđelovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *