Još 12 dana! Nagradni konkurs za kratku priču traje do subote 11. novembra

Filmski centar „Compass Studio“ zvanično je raspisao „Nagradni konkurs za kratku priču“ u sredu 18. oktobra i on traje još 12 dana do 11. novembra. Nagrađuje se 10 najboljih radova, a prve tri nagrade su novčane.

Šta je zapravo kratka priča objasnio nam je scenarista Stefan Bošnjaković, zamenik predsednika Compass Studia i predsednik konkursne komisije koja će oceniti radove i odlučiti koja je priča najbolja.

Kratka priča je književni oblik koji se fokusira na pripovedanje priče u kompaktnom i ograničenom obliku, obično sa malim brojem likova i ograničenim prostorom za razvoj radnje. Osnovna karakteristika kratke priče je da se sve bitne informacije, događaji i karakterizacija likova moraju preneti u relativno malom broju reči. Kratke priče mogu imati različite teme, žanrove i stilske pristupe, ali se obično ističu po tome što nude zanimljivu priču koja se brzo razvija i ima jasnu poentu ili poruku- objasnio je Bošnjaković

Kratka priča je ozbiljan format kratke narativne proze, ali njeno pisanje može se veoma lako savladati, najvažnije je stvoriti interesantne, živopisne likove, ukratko odraditi njihovu karakterizaciju i postaviti ih u neku zanimljivu, nesvakidašnju situaciju. Tema i ideja su temelj svake priče, izaberite zanimljivu temu, a što se ideje tiče pustite mašti na volju, najvažnije je da zaplet i rasplet ne budu preopširni, jer ste ograničeni sa brojem strana- dodao je.

Kultura i književnost su temelji dobrog vaspitanja uz pomoć koga dete izrasta u dobru i empatičnu osobu, zato svoju decu trebamo podstaknuti da se okrenu ovim oblastima, vreme uloženo u čitanje romana, drame, gledanje filma, ili pozorišne predstave, vreme je uloženo u budućnost, pomenuta dela pomožu nam da se intelektualno razvijamo, proširujemo svoje vidike i napredujemo u svakom smislu- zaključio je.

Ovde možete još jednom pogledati javni poziv sa svim informacijama konkursa, a sve ostale informacije, uključujući i pravilnik Nagradnog konkursa možete naći na instagram profilu „compass___productiion“.

Printscreen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *