Istorijski projekat u Aranđelovcu!

Pre nekoliko dana počela je realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije cevovoda sirove vode od vodozahvata na reci Kačer do jezera Garaši, koji će rešiti problem vodosnabdevanja u Aranđelovcu za narednih nekoliko decenija.

Foto:Tv Sunce

Danas su predsednik opštine Bojan Radović i direktor JKP „Bukuja“ Milan Jaćimović obišli lokaciju u blizini brane jezera Garaši, mesto početka radova i izrazili zadovoljstvo što će ovako značajan projekat biti realizovan.

Projekat rekonstrukcije cevovoda nalazio se u strategiji održivog razvoja zadnjih desetak godina, a sada su konačno stvoreni uslovi za njegovo uspešno okončanje.
Radi se o veoma složenom i komplikovanom projektu, biće zamenjeno 7 kilometara cevi dosadašnjeg cevovoda Ф315, a na njegovo mesto postavljene cevi Ф560, izrađene od polietilena, armirane cevi sa novom, specijalnom zaštitom.
Novi cevovod daće neuporedivo bolje rezultate vodozahvata, veće količine vode i moći će da izdrži znatno jači pritisak protoka vode.

Umesto dosadašnjih 90 do 100 litara vode koje su se pumpale u sekundi, novim cevovodom će moći da se upumpava u jezero količina od 150 litara u sekundi. Sve to znači da u periodu kada su najveće padavine i nivo reke Kačer najveći, moći će neuporedivo brže da se napuni akumulaciono jezero Garaši.
Takođe, brže i češće punjenje jezera Garaši omogućava svežiju i kvalitetniju vodu kasnije u procesu prerade i distribucije za sve potrošače.
Skoro 19 hiljada priključaka, koliko ima JKP „Bukuja“ dobiće mogućnost potpuno sigurnog, redovnog i kvalitetnog vodosnabdevanja tokom cele godine.
Nastaviće se sa širenjem mreže, realizacija ovog projekta je preduslov da se kasnije stvori mogućnost za ugradnju novih priključaka za vodu. Proces širenja mreže u MZ Garaši je već počeo, dok će postojeći cevovod biti iskorišćen za proširenje mreže do stanovnika mesnih zajednica Bosuta i Jelovik.

Pored svih ovih benefita, ukoliko zalihe u akumulaciji Garaši budu dozvoljavale, postoji mogućnost i prodaje vode susednim opštinama, što opet stvara bolju finansijsku situaciju za JKP „Bukuja“.

Predsednik opštine Bojan Radović je apelovao da se ova tema ne politizuje i ne otežu radovi za možda i najveći projekat u Aranđelovcu, koji će rešiti najvažnije pitanje, a to je vodosnabdevanje.

Foto: Tv Sunce

U godinama kada je sve više restrikcija i sve većih problema sa urednim vodosnabdevanjem, Aranđelovac će se moći pohvaliti da ima rešenu situaciju za dugi niz godina koje slede.

Vrednost čitavog projekta je oko 2,5 miliona evra, a očekuje se da novi cevovod bude pušten u rad u prvom kvartalu 2024. godine.

Izvor: Opština Aranđelovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *