VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Povodom navoda u pojedinim medijima, a koji se tiču građevinskih radova u parku Bukovičke banje, dužni smo da sugrađanima iznesemo činjenice i razjasnimo nedoumice koje su slučajno ili namerno plasirane u javnost.

Svedoci smo da prethodnih nekoliko dana pojedinci na društvenim mrežama prezentuju informacije o navodnom rušenju takozvanog „parnog kupatila“ i restorana „Arkade“, a pritom dele kao prilog fotografiju Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Bukovička banja“.

Obaveštavamo javnost da trenutni radovi nikakve veze nemaju sa bolnicom „Bukovička banja“, koja je nedavno potpuno rekonstruisana i u kojoj se leči veliki broj pacijenata. Prostor za radove je fizički odvojen od objekta Specijalne bolnice, što se jasno vidi i na licu mesta, pa stoga smatramo da bi svi mediji koji su preneli informaciju sa tom fotografijom trebali javno da prenesu i ovaj demanti.

Takođe, parno kupatilo, koje se spominje u kontekstu nekakvog rušenja, je objekat pušten u rad 1875. godine i porušen zbog dotrajalosti pre više decenija u periodu između dva svetska rata. Dakle, nikakve veze nema sa postojećim objektima koji se rekonstruišu.

Još jedna neistina je da će biti srušene „Arkade“, što nije u skladu da uslovima predmetne projektne dokumentacije, tako da spoljni zidovi ovog objekta i čitav izgled moraju biti u skladu sa dosadašnjim izgledom.

Ono što je tačno i što se više puta u istoriji dešavalo u parku Bukovičke banje, je da su započeti radovi na obnovi hotela Šumadija koji će, nadamo se, konačno i na radost većine Aranđelovčana, uskoro postati pravi moderni objekat sa velikim brojem smeštajnih jedinica i širokom namenom, kao što je i nekada bio. Na mestu urušenog prostora otvorenog bazena biće izgrađen novi, prema svim standardima. Devastirani objekti, usled godina nebrige, napokon će biti rekonstruisani.

Investitoru je izdata građevinska dozvola u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i važećim propisima. Obaveza je investitora da očuva izgled objekata koji predstavljaju kulturno dobro, hotela „Šumadija“ i restorana „Arkade“ sa otvorenim bazenom, i da postupa u svemu u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji su sastavni deo predmetne projektne dokumentacije. Podsećanja radi, u postupku donošenja Plana detaljne regulacije Spomenika prirode „Park Bukovičke banje“, sve referentne institucije su dale svoje uslove i saglasnost na propisana građevinska rešenja, i razmatrane su sve primedbe i sugestije građana iznete na javnom uvidu na pomenuti Plan. Samim tim, Opštinska uprava opštine Aranđelovac je izdala rešenje o građevinskoj dozvoli investitoru u svemu u saglasnosti sa zakonom i planskim aktima, poštujući celokupnu proceduru, rokove, specifičnost uslova gradnje i zaštitu prostora.

Apelujemo da se ovo pitanje ne politizuje. Molimo pojedince da zarad jeftinih političkih poena ili nekih drugih interesa ne dovode javnost u zabludu i ne šire dezinformacije.

Verujemo u bolje i lepše dane aranđelovačkog turizma i da će predstojeći radovi u godinama koje dolaze unaprediti uslove i celokupan izgled parka Bukovičke banje, uz poštovanje kulturnog nasleđa i istorije našeg kraja.

U prilogu dostavljamo naslove medija o rušenju gde se vidi fotografija Specijalne bolnice, priču i fotografiju o „pravom“ parnom kupatilu, trenutni i budući izgled hotela Šumadija i prostora oko njega, gde se jasno vidi da deo restorana „Arkade“ ostaje identičan postojećem stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *