Mihajlovićeva: Pomoći ćemo da svi građani mogu da postave solarne panele i zamene stolariju

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva gradonačelnicima i predsednicima 37 gradova i opština.

Ona je rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.
„Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je napomenula da će podizanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela doprineti nacionalnim ciljevima – smanjenju potrošnje energije i očuvanju zdravlja životne sredine.

„Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva za takođe 30 odsto. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze“, istakla je ona.

Mihajlovićeva je naznačila da je ranije bilo potrebno i više od godinu dana čekanja za ugradnju solarnih panela, da je bilo neophodno prikupiti veliki broj dozvola i dokumenata, a da je procedura sada maksimalno pojednostavljena i da je potreban praktično jedan korak.

Predrag Matić, direktor Direkcije za investicije EDS, rekao je da je „Elektrodistribucija Srbije“ spremna za sprovođenje projekta.
„Nadam se da će se što više potrošača odlučiti za sticanje statusa kupca-proizvođača. Mi smo potpuno spremni za ovaj izazov, pojednostavljena je procedura i svi uslovi su javno dostupni“, rekao je on.

„Drago mi je da smo deo ovog, pionirskog projekta, i siguran sam da će ovaj projekat doprineti poboljšanju ekološke slike, a da će građani imati najveće benefite“, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

„Zadovoljstvo mi je što je opština Bojnik uspela da ispuni uslove za ovaj projekat koji će našim građanima omogućiti da značajno smanje troškove“, izjavio je Nenad Nenadović, predsednik ove opštine.

„Opština Barajevo je prepoznata kao gradska zelena oaza, uprkos problemima sa kojima se suočavamo. Hvala potpredsednici Vlade i Ministarstvu na pomoći i podršci“, rekao je Slobodan Adamović, predsednik opštine Barajevo.

Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek, izjavio je da ova lokalna samouprava sprovodi nekoliko projekata sa Ministarstvom.
„Drago mi je da je Ministarstvo prepoznalo naš rad. Sredstva nisu mala ni za ovaj projekat, a siguran sam da će interesovanje građana biti veliko, kao što je bilo za zamenu stolarije“, rekao je on.

Ukupno u ovaj program država i 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona. Opština Aranđelovac dobila je oko 2 miliona dinara od Ministarstva, a ugovor je potpisao zamenik predsednika Miladin Jakovljević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *