VUČIĆ: ODGOVOR SRBIJE NA PANDEMIJSKU KRIZU U 2021. BIĆE AMBICIOZAN

Pandemijska kriza prouzrokovala je takve probleme, u zdravstvu, ali i u svetskoj ekonomiji, da je teško predviđati šta nas čeka i praviti planove za narednu godinu, ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u onlajn obraćanju, kojim je otvoren ovogodišnji skup u organizaciji britanskog Ekonomista i Kolor pres grupe „Svet u 2021“.

Odgovor Srbije na taj izazov biće, kako je najavio, ambiciozan, i podrazumeva ogromna ulaganja u kapitalne investicije, podsticanje potrošnje i reindustrijalizaciju, što će podići rast BDP zemlje na očekivanih 5,5 do 6 odsto.

Vučić je rekao da mu se čini da se, stručnjaci i lažni stručnjaci, političari i politikanti nikada više nisu slagali u jednom – da je pandemijska kriza obeležila ne samo 2020. godinu, već i čitavu dekadu, zbog problema koje je napravila, kako u zdravstvu, tako i u ekonomiji, širom sveta, prevazilazeći čak i Veliku depresiju, iz 1929. godine.

Zato je, kako je rekao, i teško, uz sve teorije zavere, razlučiti i pronaći prave, ozbiljne i odgovarajuće reči, a posebno nije lako predviđati šta nas čeka.

Za njega je, kao predsednika Srbije, važno to što je jedna mala zemlja kao što je Srbija uradila nekoliko stvari.

„Od početka smo se oštrim i snažim merama borili za očuvanje života ljudi, očuvanje i izgradnju zdravstvenog sistema, jer smo jedni od retkih na evropskom nivou, koji su zidali i gradili nove bolnice, predviđajući da nije kraj posle prvog talasa“, rekao je Vučić.

Time je Srbija pokazala da se ne ponaša uvek kampanjski, već da je u stanju da strateški, na ozbiljan i odgovoran način predviđa stvari u budućnosti i da se, u skladu sa tim, ponaša, dodao je Vučić.

„Razumeli smo kakve katastrofalne posledice po ekonomiju našoj zemlji donosi korona virus i reagovali smo promptno“, rekao je predsednik.

Precizirao je da je država do sada uložila u svoju ekonomiju više od 6 milijardi evra, od čega je oko 4 milijarde direktnog novca, grantova, dok su ostalo zajmovi, manjim delom kroz Fond za razvoj – oko 105 miliona evra, a većim delom kroz tzv. garantne šeme.

Naveo je i da se vodilo računa o penzionerima, koji će za dva dana dobiti još po 5.000 dinara, jer su najpogođeniji i najsiromašniji deo populacije.

Predsednik je rekao da je naročito ponosan na to što je nivo javnog duga Srbije najmanje porastao u odnosu na sve evropske zemlje, među njima i najmoćnije.

Izvor: Srpska napredna stranka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *