POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI NOVOG VRTIĆA U ARANĐELOVCU

U Ministarstvu prosvete juče je potpisan sporazum o izgradnji novog vrtića u Aranđelovcu. Sporazum je u ime lokalne samouprave potpisao predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović.

Izgradnjom novog vrtića u Aranđelovcu, koji će se prostirati na površini od oko 810 metara kvadratnih, biće obezbeđeno 120 novih mesta za decu koja će biti podeljena u 6 grupa. Za izgradnju novog objekta u Aranđelovcu biće izdvojeno oko 87 miliona dinara, koji će biti izgrađen pored postojećeg objekta vrtića „Sunce“.

„Opština Aranđelovac duguje veliku zahvalnost Ministarstvu prosvete zbog poverenja koje nam je ukazano da realizujemo jedan ovako značajan projekat, koji će u velikoj meri omogućiti upis sve dece sa liste čekanja u predškolske ustanove. Sistemskim radom u izgradnju novih objekata i dogradnju postojećih, uspeli smo da omogućimo upis sve dece u vrtiće. Ipak, usled značajnog povećanja broja zaposlenih na teritoriji naše opštine u godini upisa 2022/2023. ponovo smo imali određen broj dece na listi čekanja. Iz tih razloga izgradnja novog objekta predškolske ustanove „Duga“, kapaciteta do 120 dece predstavlja projekat od vitalne važnosti i suštinskog značaja. Uvereni smo da će odlična saradnja koju imamo sa Vladom Republike Srbije biti nastavljena i u narednom periodu, na zadovoljstvo svih građanki i građana opštine Aranđelovac”, rekao je povodom potpisivanja predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović.

Potpisivanju je prisustvovao državni sekretar Zoran Kasalović koji je tom prilikom izjavio da je ulaganje u obrazovanje bio i ostao jedan od prioriteta Ministarstva prosvete.

“Kroz izgradnju novih vrtića i dogradnju postojećih podržavamo roditelje i decu. Verujemo da je podrška razvoju i vaspitanju dece od najranijeg uzrasta vrlo bitna i da predstavlja temelj za njihovo dalje obrazovanje, ali i za srećno detinjstvo i budućnost. Upravo zato kroz projekat „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ vrlo posvećeno radimo na tome“, rekao je Zoran Kasalović.

Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Svetskom bankom i uz podršku lokalnih samouprava, sprovodi projekat izgradnje novih vrtića i dogradnje postojećih u okviru projekta „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.“ Ovaj projekat, osim proširenja kapaciteta, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača. Bitan aspekt Projekta je i komunikacija i podrška porodicama sa malom decom, a posebno porodicma iz osetljivih društvenih grupa.

Pored Aranđelovca, u ovoj fazi ugovore su potpisali samo još opštine Alibunar i Pećinci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *