Novopostavljena rizla u parku

Radnici JKP „Zelenilo Aranđelovac“ tokom ovog leta imaju puno obaveza u cilju lepšeg izgleda našeg grada.

Uklanjanje ambrozije na zelenim površinama u Puškinovoj ulici kod balon sale, koje ne održava JKP „Zelenilo Aranđelovac“, po nalogu inspekcije.

Održavanje travnjaka u krugu uprave JKP “ Bukulja“ Bukulja Aranđelovac

U Spomeniku prirode „Park Bukovičke Banje“, zastupljeno je 109 vrsta drveća (sa 41 unutarvrsnog taksona i fibrida) od kojih su 39 vrsti autohtone, 19 alohtone , 51 egzote (strane vrste).

Svoj mesto u parku su našle i tri sekvoje visine od 13 metara do 15 metara, prečnika od 35 do 45 centimetra. Interensatno je da ova vrsta iz Roda Sequoia Endl. datira još iz doba krede i tercijara kada je bila veoma raširena na severnoj hemisferi, dok se danas sreću samo dve vrste od prirode nastanjene u Kaliforniji. Dobila je ime po indijanskom poglavici Sikwayah (1770 – 1843) tvorcu čiroki abecede.

Sekvoja je zimzeleno drvo koje raste na visini od 1200 do 2500 metara, dostižiću porast od 80 do 120 metara i prečnik stabla do 10 metara. Sekvoja je spororastuća vrsta otporna na mraz, do – 24 stepena. Dobro raste na krečnjaku i slabo podnosi presađivanje u odraslom stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *