Rešen problem vodosnabdevanja

U odnosu na rekordno nizak nivo akumulacije jezera Garaši od novembra meseca 2021. godine, već sada je situacija značajno promenjena.

Nivo vode je krajem novembra bio 10,5 metara od vrha na mernoj liniji.
Danas je nivo akumulacije dostigao 3,5 metra do vrha na mernoj liniji.
Za samo nekoliko meseci nivo vode u Garašima je porastao za 7 metara.
Prepumpavanjem smo dobili oko 5,5 metara, a preostalih 1,5 metara je došlo prirodnim punjenjem akumulacije usled padavina.

Na osnovu sadašnje situacije na terenu, možemo reći da ćemo imati potpuno stabilno vodosnabdevanje tokom čitave 2022. godine i da ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Slika govori više od reči, ko god misli da su samo padavine uticale da se značajno popuni jezero Garaši, jasno je dokazano da to nije moguće.

Preusmeravanjem vode iz jezera Rečica uliva se u akumulaciju Garaši između 30 i 40 litara vode u sekundi. Nikada do sada voda nije prepumpavana sa tog jezera, ali nakon analize tima stručnjaka iz JKP „Bukulja“ postavljene su pumpe i cevi za transport vode. Ono što je veoma važno reći je da se nivo vode u jezeru Rečica ne smanjuje, a uprkos preusmeravanju vode u Garaše, kanal za ispust vode preliva. Striktno se vodi računa o očuvanju ekologije i zaštiti životnog okruženja. Dokaz toga je i nivo vode, što se jasno može uočiti na snimcima, čak i kada nema padavina. Smatramo i uradićemo dodatne analize, da je prirodni dotok vode u jezero Rečica veći nego u akumulaciji Garaši. Razlog tome su verovatno podzemni potoci ili drugi prilivi vode, ali to će se ispitati u narednom periodu. Sve ove informacije su veoma važne jer sa jedne strane, imamo veliki priliv vode, neophodan za kvalitetno vodosnabdevanje, a sa druge strane, imamo zaista lepo i ekološki očuvano jezero.

Glavna crpna stanica Kačer radi punim kapacitetima, nakon ulaganja u obnovu pumpi i sanaciju neophodne tehnike za transport. Dotok vode iz Kačera je oko 90 litara u sekundi. Svakog dana, čak i kada nema padavina, nivo vode na jezeru Garaši se povećava između 4 i 5 centimetara dnevno.

Nakon prepumpavanja vode u akumulaciju jezera na Bukulji, nadamo se da ćemo doći do nivoa od 2 metra koji nakon toga neće padati. Cilj nam je dođemo do 1 ili 2 metra od punog nivoa jezera, do nivoa koji nije potrebno prelaziti zbog, eventualnog, poplavnog talasa koji može da se dogodi.
Nama je vodosnabdevanje najvažnije, bili smo jedina opština u okruženju koja nije uvela restrikcije vode za potrošače. Uspeli smo da u izuzetno teškom periodu tokom leta izbegnemo najgori scenario ali nakon što padavina nije bilo ni tokom jeseni, situacija je mogla da postane nepremostiva i da se uvede vanredna situacija, koja bi značila isključenja vode. Ipak, uspeli smo, pronašli alternativne načine koji nikada do sada nisu korišćeni i nivo vode na akumulaciji Garaši, napokon je počeo da raste. Teško je objasniti ljudima razmere ovog uspeha, ali tek kada vode ne bude i kada počnu restrikcije shvatimo koliko je ovaj resurs neophodan.

Sistem održavanja pumpi i crpne stanice, prosec transporta, prečišćavanja i hemijskog tretiranja vode je izuzetno skup. Mesečni troškovi su između 7 i 8 miliona dinara, ali dileme nismo imali, uradili smo sve što treba da bi svaki građanin imao uredno vodosnabdevanje i ne osete užasne posledice sušnog perioda.
Brana je izgrađena od 1972. do 1976. godine i od tada je veoma malo ulagano u održavanje i povećanje kapaciteta zahvata vode. Sredinom 80-ih godina bilo je značajno više padavina i mnogo manje priključaka za vodu. Vremenom, klima se promenila a broj potrošača porastao. Zato, danas su izazovi mnogo veći i problemi sa kojima se suočavamo ogromni. Ali, srećom rešenje je pronađeno.
Sada možemo da se oslonimo na sopstvene resurse, s obzirom da su određeni projekti sa drugim opštinama za sada daleko od realizacije.

Veoma je važna činjenica da je voda izuzetnog kvaliteta i potpuno ispravna za svakodnevno korišćenje u domaćinstvima. Analize se rade na velikom broju uzoraka i nema nikakvih bakterioloških niti bilo kakvih drugih nedostataka u vodi.
Dodatna ulaganja su nešto što ćemo, takođe, morati da sprovedemo.
Veliki projekat Kačer, zamena cevovoda biće realizovan i na taj način ćemo imati još veće mogućnosti priliva vode u akumulaciju Garaši, naravno, uz poštovanje ekološkog minimuma. Dobili smo građevinsku dozvolu, uskoro raspisujemo tender i nadamo se da ćemo realizacijom i tog projekta imati potpuno stabilno i trajno dugogodišnje rešenje vodosnabdevanja potrošača na čitavoj teritoriji opštine Aranđelovac. Želimo da napunimo jezero do 1 ili 2 metra od gornje tačke i ostanemo trajno na tom nivou akumulacije.

Ipak, apelujemo na sve potrošače da štede vodu. Čitavo područje Šumadije je slabovodno i moramo da maksimalno odgovorno pristupimo borbi za očuvanje resursa, koji znače život na ovom području, kako bi naši potomci imali dovoljne zalihe vode.

Dođite i uverite se, čak i kada nema padavina, u mogućnosti smo da punimo jezero preko crpne stanice Kačer i alternativno iz jezera Rečica. Ovo su ozbiljni koraci i trajna rešenja kojima želimo da sačuvamo najvažniji resurs, vodu, na teritoriji našeg grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *