Mihajlovićeva u Aranđelovcu: Za povećanje energetske efikasnosti u 151 lokalnoj samoupravi četiri milijarde dinara

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Aranđelovcu, gde su dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

„Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da projekat jeste velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.
„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije“, poručila je ona.

Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga, rekla je da sprovođenjem projekta unapređenja energetske efikasnosti država pokazuje i snagu i brigu o građanima.
„Trenutak koji smo dočekali, mnogi nisu verovali, ali je očigledno da je Ministarstvo zajedno sa opštinama i gradovima uspelo da sprovede prvi projekat i da ga nastavi, i to u trenutku kada je energija najskuplja reč na svetu. Država na ovaj način pokazuje snagu da može da se bavi ovakvim energetskim projektima. Grad Kragujevac je primer dobre prakse, a za ovaj javni poziv prijavile su se sve lokalne samouprave u Šumadijskom okrugu“, rekla je ona.

Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac, zahvalio je Ministarstvu na podršci i pomoći u realizaciji projekta i rekao da je ova opština izdvojila više novca za ovu godinu.

„Mi drugu godinu zaredom učestvujemo. Prošle godine odvojili smo pet miliona dinara, a učestvovalo je 79 domaćinstava. Ove godine opština i Ministarstvo daju po osam miliona, pa očekujemo i već broj domaćinstava, s obzirom na to da je projekat izuzetno važan za naše građane“, izjavio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *