Dan državnosti Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije da naša zemlja slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.

Brnabić je rekla da Srbija i u 2022. godini dokazuje da sledi put inspirisan duhom Dimitrija Davidovića, put napretka, državotvornosti, moderne evropske zemlje, poštovane širom sveta i koja će biti izvor blagostanja i sreće svakog njenog građanina.

Premijerka je navela da je Srbija ustavnim promenama, koje su građani izglasali 16. januara ove godine, postala pionir odvajanja sudske vlasti od ostalih, navodeći da nova rešenja ne samo da daju primat pravnoj struci u sprovođenju prava, već i jačaju percepciju kod građana da pravo i pravda neće zavisiti od ličnih odnosa sudija i vršilaca funkcija.

Ona je ukazala na rezultate koje Srbija danas ostvaruje predvođena predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, ističući privredni rast, nove puteve, brzu prugu kojom će se uskoro putovati između Beograda i Novog Sada, nove kliničke centre, bolnice i domove zdravlja.

Predsednica Vlade je podsetila na to da su u Orašcu 1804. godine predstavnici srpskog naroda doneli odluku o početku bune protiv turskih dahija i izabrali Đorđa Petrovića za srpskog vožda.

Jedna mala država velikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom, snagom i požrtvovanošću, istakla je Brnabić, napomenuvši da se državotvorni duh više nikada nije mogao ugasiti.

Centralna državna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu Petroviću i ustanicima, koji je sa sveštenstvom služio vladika šumadijski Jovan.

Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su premijerka Brnabić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu „Bože pravde“.

Proslavi Dana državnosti prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije i članovi lokalne samouprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *