VUČIĆ: NEĆE VIŠE BITI „OLUJE“, TO JE ZAVET KOJI SMO DALI I ČUVAMO GA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da podsećamo sebe na ono što se dogodilo u avgustu 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250.000 Srba, egzodus i etničko čišćenje, ali konačno podsećamo sebe i na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo.

„Govorimo o našem identitetu u koji su ugrađene kolone na traktorima, zbegovima, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema“, rekao je Vučić.

U naš identitet, dodao je, ugrađen je večno i Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, svaka jama, malj, kama, koje su posledica iste politike – istrebljenja Srba, pedeset godina ranije.

„Naučili smo zahvaljujući istoriji, da se ona možda ne ponavlja, ali da se rimuje. Danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojoj se posle pedeset godina reč malj rimovala sa rečju metak, kama sa reči bomba, istrebljenje sa rečju proterivanje“, rekao je Vučić.

Obeležavamo, kako je rekao, rimovanje reči ustaškog ministra pravde iz 1941. godine koji je rekao da će Srbi ili milom da se uklone iz njihove domovine, ili će ih silom proterati, sa Tuđmanovim rečima iz 1995. godine da Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu.

I Srbi su iz Hrvatske, istakao je Vučić, bar iz hrvatskog ugla gotovo i praktično nestali, iseljeni, prognani, oterani.

„Hrvatska sada slavi dan pobede i domovinske zahvalnosti. Pobede nad kim? Nad dobrim i skromnim, ljudima, građanima Knina, Vrgin mosta, Dvora, Kostajnice, nad čestitim domaćinima, zemljoradnicima u selima Like, Dalmacije, Banije, Korduna”, naglasio je Vučić.

Svakako, kako je rekao, nije ni ona na koju je mislio Nikola Tesla kome su ustaše ubile devedeset jednog člana porodice, od čega četrnaest u Jasenovcu, a njegov spomenik u Gospiću raznele eksplozivom 1992.godine.

„Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih. Nikada nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dečaci jedva izbegli metku, bombi ili kami. Ikone našeg sećanja i večni temelji identiteta su majke koje privijaju svoje bebe u strahu da progonitelji od nekud ne iskrsnu i završe svoj davno planirani krvavi posao“, rekao je Vučić.

Izvor: Srpska napredna stranka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *