Aranđelovac mnogo ulaže za razvoj porodice

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović sa svojim timom stručnih saradnika boravio je juče u Aranđelovcu. Nakon razgovora sa predsednikom opštine Bojanom Radovićem obišao je Centar za socijalni rad gde je zajedno sa državnom sekretarkom Milkom Milovanović Minić održao konferenciju za novinare.

Ministar Dmitrović pohvalio je mere populacione politike koje sprovodi Opština Aranđelovac. On je istakao da je naš grad među vodećima po sredstvima koje izdvaja za finansiranje vantelesne oplodnje, merama otpisa plaćanja komunalnih usluga za porodice za više od troje dece, besplatnog prevoza za osnovce i drugih segmenata pomoći porodici. Takođe, pohvalno je govorio i o sredstvima koja se izdvajaju za socijalno ugrožene, pre svega za izgradnju stanova i kuća za izbegla lica sa teritorija zahvaćenih ratnim dejstvima u bivšoj SFRJ. Ministar Ratko Dmitrović kazao je da velika potražnja za kupovinom stambenih objekata u gradskom jezgru i kuća u perifernim i seoskim delovima predstavlja dokaz da se u Aranđelovcu privreda razvija i da grad pod Bukuljom ima veliku perspektivu.

Ipak, ministar za brigu o porodici i demografiju izneo je zaista zabrinjavajuće podatke o ogromnom povećanju smrtnosti u Republici Srbiji tokom 2020. godine u odnosu na 2019. godinu. Taj veoma loš trend nastavljen je i u januaru 2021. godine, kada je broj umrlih porastao za čak 20 procenata, a broj rođenih opao za 12 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Slično je i sa brojem zaključenih brakova, kojih je tokom 2020. godine bilo nekoliko desetina hiljada manje nego lane. Slična demografska situacija je u većini Evrope i ministar Dmitrović je istakao veliku potrebu da se o ovom problemu govori, kako bi se kroz razne edukativne aktivnosti stanovništvu ukazalo na potrebu proširenja porodice. Rekao je da ovi negativni pokazatelji su karakteristični mahom za razvijenije države, da ekonomski status nije glavni krivac za to, već svest ljudi. Naveo je primere Francuske i država Skandinavije koje su uložile ogromna sredstva u cilju pokušaja da poboljšaju demografsku sliku, međutim to nije dalo željene rezultate.

Moramo zajednički da radimo na tom suštinski značajnom pitanju, kako za nekoliko decenija ne bi izgubili državu, zaključio je Radomir Dmitrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *