Slava srpskim kaplarima

Povodom obeležavanja stradanja srpske omladine tokom Prvog svetskog rata večeras je kraj spomen kompleksa “Kosturnica” upriličena prigodna svečanost. Program je započeo intoniranjem državne himne “Bože pravde”, pesmom “Tamo daleko”, recitalom učenika aranđelovačkih škola i polaganjem venaca predstavnika Opštine Aranđelovac i boračkih organizacija. Centralna manifestacija održaće se sutra sa početkom od 10:00 časova kada će početi memorijal “Lazar Ćirović”, a događaj dana biće trka “1300 kaplara”.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Bojan Radović koji je izrazio veliko poštovanje prema stradalim herojima.

“Uvek kada se okupimo na jednom ovakvom mestu ne možemo da ne osetimo ogromno poštovanje prema našim precima. Ono što su mladići iz školske omladine Srbije uradili za svoju domovinu u periodu teškog i krvavog Prvog svetskog rata je nešto što verovatno ni pre ni kasnije nije zabeleženo u istoriji. Hrabrost i odlučnost mladića od kojih su većina tek zakoračila u život, ostavila je neizbrisiv trag do današnjih dana.

Golobradi junaci, nedoškolovani oficiri poslati su na prvu liniju fronta kao pojačanje Prvoj armiji u Kolubarskoj bici. Iz školske klupe na liniju vatre, mnogi pripadnici iz sastava ove jedinice, koja je trebala da bude intelektualna elita Srbije, nisu preživeli rat. O njima i njihovoj izuzetnosti tek će govoriti generacije naših potomaka. Mi im se divimo i poklanjamo.

Put 1300 kaplara, bukvalno i simbolički, predstavlja trasu ka modernoj i uređenoj državi. Na njihovoj krvi i stradanju, na nevinim žrtvama bezumnih agresija, mi potonji danas slavimo život i poručujemo da zdravlje i mir nemaju alternativu,” rekao je Bojan Radović u obraćanju, zahvalio se organizatorima i pozvao sve sugrađane da prisustvuju uličnoj atletskoj trci “1300 kaplara”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *