VUČIĆ: SRBI I RUSI, SNAGA PROTIV FALSIFIKOVANJA ISTORIJE

Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, rekao da oseća veliku čast što ruski premijer zajedno sa srpskim narodom obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda, kada su Crvena armija i srpski partizani ušli u grad i oslobodili ga od fašista.

“Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek iskazati najveće poštovanje ruskim i srpskim herojima. Srpskim za doprinos u ovom regionu, a ruskim za celu Evropu”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija i Rusija imaju izuzetno prijateljske odnose.

“Čini mi se da posle mnogo susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i Medvedevim mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za nas koji smo manji partner, jer uvek možemo da računamo na podršku Moskve. Mi našu saradnju razvijamo da jedni drugima pomažemo u međunarodnim organizacijama, trudimo se da uvek razumemo jedne druge. Hvala Putinu i Medvedevu što uvek imaju dovoljno vremena ne samo da nas čuju, već saslušaju Srbiju i razumeju težinu situacije u kojoj se Srbija u političkom smislu i danas nalazi”, rekao je Vučić.

Jedna od najvažnijih tema, kako je Vučić rekao, je i ekonomija, prenoseći da trgovinska razmena neprestano raste, da je 2018. dostigla 3,6 milijardi evra, što je za 18,6 odsto više nego 2017. godine.

Vučić je naveo da je u prvih osam meseci ove godine ukupna trgovinska razmena iznosila 2,181 milijardi evra, što je nepunih osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema Vučićevim rečima trgovina raste u svim sferama, i dodao je da veruje da ćemo zbog velikog zalaganja premijera dve zemlje imati veću razmenu i u sferi interneta, softvera, digitalizacije, jer su oboje tome posvećeni.

“Za nas je važan i sporazum koji će iduće nedelje u Moskvi potpisati premijerka Ana Brnabić. To znači mnogo više posla za naše radnike, a oni će moći da probaju srpski vinjak, 90.000 litara. Mislim da je mnogo bolji od različtih vrsta francuskog konjaka, a Rusi umeju to da cene. Od toga će da žive mnogi ljudi u ovoj zemlji“, ukazao je Vučić.

Vučić se zahvalio Rusiji što je oslobodila deo svog tržišta za srpske proizvode, na šta je spremna i Srbija za proizvode iz Rusije.

Vučić je rekao da se ekonomski odnosi razvijaju u odličnom smeru, a da su poljoprivredni proizvodi naš najveći izvoz u vrednosti od 350 miliona.

Naši poljoprivrednici, domaćini najveću korist imaju od saradnje sa Ruskom federacijom, dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je na današnjem prikazu vojne sposobnosti Vojske Srbije, na kojem je prikazan deo našeg arsenala, Medvedev primetio ogromnu razliku u operativnoj sposobnosti Vojske Srbije.

“Ja sam ponosan na Vojsku Srbije. Razlika je bukvalno kao nebo i zemlja, i zahvaljujući vašoj podršci, ali i našem novcu, ekonomskim reformama. Sa 1 ili 0 Mig-ova došli smo na 14, pa i da ove godine kupimo 19 novih teških helikoptera, a nismo kupili nijedan 45 godina. To pokazuje koliko Srbija napreduje i kojom brzinom. Ne bismo mogli to bez vaše podrške i pomoći. Vi dobro znate da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, radimo to da bismo svoju poziciju popravili, da bismo bili sigurni da sačuvamo svoj narod, svoje nebo, zemlju”, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da je posebno zainteresovan za nastavak saradnje u svim drugim oblastima društvenog života.

“Konačno u Narodnom muzeju moćićemo da vidimo 166-tu stranu Mirosavljevog jevanđelja. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da imamo stalne i povremene izložbe ruskog muzeja, Ermitraža i drugih. Brojne su sfere mogućnosti naše saradnje”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost ruskim prijateljima na podršci, pomoći, i što Srbiju tretiraju kao ravnopravne partnere, kao prijatelje, baš kako i mi njih doživljavamo.

“Vama lično hvala što ste danas napravili težak raspored. Pitao bih kako ćete da izdržite, ali ide vam dobro“, rekao je Vučić, dodajući novinarima „smejte se, da imate 50 događaja u jednom danu ko bi to sa lakoćom izdržao.“

Zahvalio se Medvedevu na iskrenoj podršci koju pruža ističući da srpski narod to ume da prepozna i ceni.

“Prenesite pozdrave predsedniku Putinu, a ja sa radošću iščekujem naš 17. susret, 4. decembra u Sočiju”, zaključio je predsednik Vučić.

O rešavanju pitanja o KiM

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost Rusiji na razumevanju težine političke pozicije Srbije, dok je premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije s pozicije poštovanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Rusije možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova.

To je, kako je Vučić rekao, od ključnog značaja za Srbiju, kao manjeg partnera, jer može da računa na podršku i pomoć kada je reč o političkim odnosima.

Vučić je dodao da se dve zemlje pomažu u međunarodnim institucijama i da razumeju jedna drugu.

“Hvala ruskim prijateljima što uvek imaju vremena da saslušaju i razumeju težinu pozicije u kojoj se Srbija u političkom smislu danas nalazi”, rekao je Vučić posle razgovora sa Medvedevim.

Medvedev je potvrdio da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju KiM i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *